Μικρή Αρκάνα

Οι κάρτες και η σημασία τους

Από τις 78 κάρτες που αποτελούν μια τράπουλα Ταρώ, οι περισσότερες ανήκουν στη Μικρή Αρκάνα! Αλλά απλά και μόνο επειδή ονομάζεται «μικρή», δεν σημαίνει ότι αυτές οι κάρτες έχουν μικρή επιρροή στη ζωή μας.

Ενώ οι άλλες κάρτες – οι κάρτες της Μεγάλης Αρκάνα – αντιπροσωπεύουν μακροπρόθεσμες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, οι κάρτες της Μικρής Αρκάνα αφορούν αυτά που συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας – τις μικρές νίκες, τους αγώνες, τις αλληλεπιδράσεις και τις σκέψεις που αντιμετωπίζουμε συχνά. Μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για προηγούμενες καταστάσεις και να μας συμβουλέψουν για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε τώρα, για να επηρεάσουμε το μέλλον μας. Οι συμβουλές από τη Μικρή Αρκάνα μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή.

Τα τέσσερα σύνολα

Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά σύνολα καρτών που απαρτίζουν  τη Μικρή Αρκάνα: τα μπαστούνια, οι κούπες, τα σπαθιά και τα πεντάκτινα. Κάθε ένα απ’ αυτά τα σύνολα περιέχει 14 κάρτες: 10 κάρτες με αριθμούς και 4 κάρτες που ονομάζονται «αυλικές» και περιλαμβάνουν τον Ακόλουθο, τον Ιππότη, τη Βασίλισσα και το Βασιλιά. Κάθε ένα απ’ αυτά τα σύνολα αντιπροσωπεύει έναν διαφορετικό τομέα της ζωής μας, έτσι ώστε να γνωρίζουμε πού να εστιάσουμε, όταν μια από αυτές τις κάρτες εμφανίζεται στην ανάγνωση του Ταρώ.

ΤΑ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΑ

Οι κάρτες με τα Μπαστούνια αφορούν δράση, πρωτοβουλία, καινοτομία και ενέργεια.

Μας δίνουν καθοδήγηση για το τρόπο που κινούμαστε στη ζωή και μας συμβουλεύουν πότε πρέπει να αναλάβουμε δράση και πότε να συγκρατούμαστε.

ΟΙ ΚΟΥΠΕΣ

Οι Κούπες αντιπροσωπεύουν τα συναισθήματά μας, τη διαίσθηση και τις σχέσεις μας.

Αυτές οι κάρτες μπορούν να μας καθοδηγήσουν στον έρωτα και να μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε, μέσα από την κατανόηση και την επεξεργασία των συναισθημάτων μας.

ΤΑ ΣΠΑΘΙΑ

Οι κάρτες με τα Σπαθιά αφορούν όλες τις προκλήσεις.

Μπορούν να μας πουν πότε θα εμφανιστούν συγκρούσεις και μας βοηθούν να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη του μυαλού μας.

ΤΑ ΠΕΝΤΑΚΤΙΝΑ

Τα Πεντάκτινα σχετίζονται με την εργασία και τα οικονομικά μας.

Αυτές οι κάρτες μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τους μακροπρόθεσμους στόχους μας και τα χρήματα, την οικογένεια και την υγεία.

Αντιγόνη Στάμου

Οι αριθμοί

Ενώ τα σύνολα της Μικρής Αρκάνα μας βοηθούν να δούμε ποια περιοχή της ζωής μας χρειάζεται προσοχή, το ποια ακριβώς ενέργεια έρχεται στο δρόμο μας καθορίζεται από τον αριθμό της κάρτας.  Οι αριθμοί από το 1 έως το 10 καθώς και οι «αυλικές» κάρτες, φέρνουν το καθένα μια γενική ενέργεια που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τα μηνύματα της Μικρής Αρκάνα.

Άσσος  (Ι)

Οι άσσοι αντιπροσωπεύουν τα ξεκινήματα. Δείχνουν πρωτοβουλία, κίνητρο, δυνατότητες και τα πρώτα στάδια μιας προσπάθειας.

Δυο (ΙΙ)

Τα διπλά φέρνουν μηνύματα ισορροπίας και διχασμού. Όταν εμφανιστεί η κάρτα με τον αριθμό δυο στην ανάγνωση του Ταρώ, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μέχρι να βρεθεί ισορροπία.

Τρία (ΙΙΙ)

Το τρία αφορά στην επικοινωνία και τις αλληλεπιδράσεις. Δείχνει την επιρροή που έχουν οι άλλοι στη ζωή, τη δουλειά και τα συναισθήματά μας.

Τέσσερα (IV)

Η κάρτα με τον αριθμό τέσσερα αντιπροσωπεύει μια φάση διακοπής ή ανάπαυσης. Για να προχωρήσουμε μπροστά, θα χρειαστεί να σταματήσουμε τώρα και να σκεφτούμε πού ήμασταν και πού πηγαίνουμε.

Πέντε (V)

Τα πεντάρια είναι κάρτες αντιξοότητας. Αυτές οι κάρτες δείχνουν σύγκρουση, απώλεια κι άλλες αρνητικές εμπειρίες στη ζωή μας, που πρέπει να ξεπεραστούν.

Έξι (VI)

Οι κάρτες με τον αριθμό έξι αντιπροσωπεύουν την ανάπτυξη – ξεπερνάμε τις προκλήσεις, αφήνουμε πίσω μας άσχημες καταστάσεις και κατανοούμε καλύτερα ποιοι είμαστε αυτή τη στιγμή.

Επτά (VII)

Το επτά μας διδάσκει ότι πρέπει να έχουμε πίστη στον εαυτό μας και στο σύμπαν. Μπορεί να μας συμβαίνουν πολλά πράγματα, αλλά με εμπιστοσύνη, αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια θα τα ξεπεράσουμε.

Οκτώ (VIII)

Οι κάρτες με τον αριθμό οκτώ είναι κάρτες εργασίας και αλλαγής. Αυτές οι κάρτες μας λένε ότι ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε, είναι να αλλάξουμε αυτό που κάνουμε τώρα.

Εννιά (IX)

Τα εννιάρια αντιπροσωπεύουν την καρποφορία, την πραγματοποίηση. Τα πράγματα συγκλίνουν κι αυτό που βλέπουμε μπορεί να μας αρέσει, αλλά μπορεί και όχι.

Δέκα (X)

Η κάρτα του δέκα αφορά τα τελικά αποτελέσματα και το τέλος του παρόντος κύκλου. Μεταφέρουν μηνύματα σχετικά με τις ανταμοιβές ή τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσουμε, ανάλογα με τη δουλειά που έχουμε κάνει.

Ακόλουθος

Οι κάρτες του Ακόλουθου συμβολίζουν τα μηνύματα και τα ξεκινήματα. Οι ακόλουθοι δείχνουν μια νέα φάση, όπου ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε, αλλά δεν ξέρουμε το πώς. Αυτές οι κάρτες μας λένε να συγκεντρώσουμε όλες τις πληροφορίες που μπορούμε, πριν να κάνουμε το επόμενό μας βήμα.

Ιππότης

Οι Ιππότες έχουν να κάνουν με την κίνηση. Ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε και οι Ιππότες μας λένε ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε.

Βασίλισσα

Οι κάρτες με τη Βασίλισσα είναι γυναικεία μηνύματα δύναμης, δυνατότητας και συμβουλών. Αυτές οι κάρτες, συχνά, μας ενθαρρύνουν να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός σοφού κι έμπειρου ατόμου.

Βασιλιάς

Αυτές οι κάρτες δείχνουν την εξουσία και τη δύναμη. Αυτό που μας λένε είναι ότι έχουμε ό,τι χρειάζεται για να πετύχουμε, αλλά πρέπει να πιστέψουμε στον εαυτό μας.