Καρμική Αστρολογία

Τι είναι;

Η Καρμική αστρολογία είναι ο κλάδος της αστρολογίας που βασίζεται στην έννοια των κύκλων μετενσάρκωσης. Το κάρμα θεωρείται ως ο παγκόσμιος νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος, στον  οποίο υποτίθεται ότι υπάρχει ένα είδος ηθικής. Η Καρμική αστρολογία πιστεύει ότι το ωροσκόπιο μπορεί να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε τις επιδράσεις των προηγούμενων ενεργειών στην παρούσα ζωή και πώς το τωρινό μας κάρμα μπορεί να επηρεάσει τις μελλοντικές ζωές. Η Καρμική αστρολογία σχετίζεται στενά με τις πνευματικές διδασκαλίες: υπονοεί την πίστη στη μετενσάρκωση, καθώς η ψυχή (το αθάνατο μέρος όλων) θεωρείται ότι εξελίσσεται από ζωή σε ζωή, προκειμένου να τελειοποιηθεί. Οπότε, η Καρμική αστρολογία είναι η αστρολογία της ψυχής – είναι ο κλάδος της αστρολογίας στην οποία η υποκειμενική εμπειρία παίζει το μεγαλύτερο ρόλο.

Υπάρχουν μερικές γενικά έγκυρες οδηγίες για τις αστρολογικές ερμηνείες σχετικά με το κάρμα:

Οίκοι

Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στον τέταρτο, όγδοο και δωδέκατο οίκο, που σχετίζονται με το στοιχείο του Νερού.

Ο όγδοος οίκος αποκαλύπτει το περασμένο κάρμα.

Ο τέταρτος οίκος δείχνει το τωρινό κάρμα.

Η κορυφή του τέταρτου οίκου αποκαλύπτει τη φύση των καθηκόντων που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το άτομο σ’ αυτή τη ζωή.

Ο δωδέκατος οίκος σηματοδοτεί το μελλοντικό  κάρμα.

Πλανήτες, Κυβερνήτες, Ζώδια και Δεσμοί

Ο Πλούτωνας, ο κυβερνήτης του όγδοου οίκου μαζί με το ζώδιο του Σκορπιού αποκαλύπτουν τη φύση του περασμένου κάρμα. Μεγάλη σημασία αποδίδεται στη Σελήνη και τον Κρόνο κι ο τελευταίος αναφέρεται συχνά, ως «ο κύριος του κάρμα».

Οι Δεσμοί της Σελήνης παίζουν, επίσης, σημαντικό ρόλο: ο Νότιος Δεσμός της Σελήνης αντιπροσωπεύει την καρμική καταγωγή μας και πιθανά είμαστε εξοικειωμένοι με τα θέματα που υποδεικνύει. Από την άλλη μεριά, ο Βόρειος Δεσμός της Σελήνης δείχνει τον καρμικό μας στόχο στη ζωή, κάτι που είναι πιθανό να προκαλέσει συναισθήματα άγχους, επειδή εκεί δεν μπορούμε να βασιστούμε σε προηγούμενες εμπειρίες για να μας βοηθήσουν.

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

Οι αρχαίοι αστρολόγοι έχουν τοποθετήσει στην καρμική αστρολογία τα τέσσερα στοιχεία – Γη, Νερό, Φωτιά, Αέρας – για να χαρακτηρίσουν καλύτερα τα ζώδια του ζωδιακού κύκλου. Αυτό δεν έγινε τυχαία, καθώς ήταν χαρακτηριστικό του οράματος που έβλεπαν τον κόσμο. Κάθε ομάδα τριών ζωδίων αποκαλύπτει ένα βασικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ατομικότητας. Αυτές οι ζωδιακές ομάδες είναι:

Γη: Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως

Νερό: Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύες

Φωτιά: Κριός, Λέων, Τοξότης

Αέρας: Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος

Λόγω της δημιουργίας καθοριστικών δυνάμεων που προκαλέσαμε εμείς στο παρελθόν μας, το τωρινό μας πεπρωμένο διατηρήθηκε μέσα σε ένα κύκλο που δημιουργήθηκε από τη δύναμη των πλανητών. Η ψυχή μας επέλεξε την κατάλληλη στιγμή σ’ αυτό τον κύκλο για να μετενσαρκωθεί σε ένα σώμα.

Όλα όσα έχουμε κάνει, είτε καλά, είτε κακά, στις προηγούμενες ζωές μας είναι ζωτικής σημασίας σ’ αυτή τη ζωή που ζούμε τώρα. Εντελώς διαισθητικά, καταλαβαίνουμε ότι κατά καιρούς πρέπει να κάνουμε διορθώσεις, για να μας συγχωρεθούν κάποιες αμαρτίες ή λάθη που διαπράχθηκαν σε άλλες ζωές.  Από την άλλη μεριά, μπορεί επίσης να ανταμειφθούμε. Για παράδειγμα, η φυσική ομορφιά ή η αρμονική ανάπτυξη είναι συχνά ένα αληθινό «δώρο» που λαμβάνουμε, αν στην προηγούμενη ζωή αποδειχθήκαμε αγαπητοί, καλόκαρδοι, προσεκτικοί, γενναιόδωροι και ανιδιοτελείς.

Τα στοιχεία της γης, της φωτιάς, του νερού και του αέρα αποτυπώνουν ένα συγκεκριμένο καρμικό σημάδι στην προσωπικότητα του ατόμου. Η «επιλογή» να γεννηθούμε με τον Ήλιο σ’ αυτό ή στο άλλο ζώδιο σχετίζεται με μια πιο βαθιά καρμική τάση, η οποία με τη σειρά της συνδέεται στενά με το μάθημα που είχαμε αποφασίσει να μάθουμε σ’ αυτή τη ζωή.

Τα ζώδια της Γης ενεργοποιούνται στα επίγεια (υλικά) αγαθά

Ο Ταύρος, ο Παρθένος και ο Αιγόκερως είναι σε απόλυτη συμφωνία με το επίγειο (υλικό) δράμα. Τα άτομα που γεννήθηκαν κάτω απ’ αυτά τα ζώδια εμπλέκονται σ’ αυτή την εμπειρία και ενεργούν με όλη τη δύναμη που διαθέτουν. Έχουν γεννηθεί σε ένα ζώδιο της Γης, επειδή έχουν παραμελήσει τις πνευματικές πτυχές της εξέλιξής τους ή επειδή έχουν ενεργήσει με επιφανειακό τρόπο σε προηγούμενες ζωές.

ΤΑΥΡΟΣ

Οι άνθρωποι του Ταύρου είχαν μάθει πολλά για την αγάπη στην προηγούμενη ζωή τους. Τώρα πρέπει να προσπαθήσουν να μάθουν πώς να εκφράσουν καλύτερα αυτό το συναίσθημα, ξεπερνώντας το εμπόδιο της κτητικότητας. Πρέπει να αντιμετωπίσουν τη συναισθηματική εξαπάτηση και να αποφεύγουν να ανακουφίζονται από τη σωματική ικανοποίηση. Αντί να αναζητούν υλική διασφάλιση και ευεξία με οποιοδήποτε κόστος, καλό θα ήταν να ανακαλύψουν την πραγματική τους αποστολή σ’ αυτή τη ζωή και να εμπιστευτούν απόλυτα το πεπρωμένο τους.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Οι κάτοικοι της Παρθένου έχουν, σίγουρα, μια εμπειρία εγωισμού στο υπόβαθρό τους. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να αφυπνιστούν και να αναπτύξουν ιδιότητες, όπως η αυταπάρνηση, η πειθαρχία και η ανιδιοτελής βοήθεια – ιδιότητες που στόχο έχουν να ωφελήσουν τους άλλους σ’ αυτή τη ζωή. Καλλιεργώντας τις αναλυτικές τους ικανότητες θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα τη ζωή τους κι, επίσης, να αποφύγουν να κάνουν καινούρια λάθη.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Οι Αιγόκεροι ασχολούνταν πολύ με την ικανοποίηση της προσωπικής τους φιλοδοξίας στις προηγούμενες ζωές. Έτσι, καταναλώνονται υπερβολικά στη σφαίρα των υλικών αγαθών. Ο σκοπός της ζωής για τους ανθρώπους αυτούς είναι να δεσμεύσουν τις φιλοδοξίες τους στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Για να το πετύχουν αυτό, θα πρέπει να το χτίσουν τούβλο-τούβλο, καθώς ένα οικοδόμημα μπορεί να φτάσει ψηλά, μόνο εάν τα θεμέλια είναι σταθερά.

Τα ζώδια του Νερού αλληλεπιδρούν με ένα βαθιά συναισθηματικό τρόπο

Η επαφή που κάνουν με τους άλλους, τα ζώδια του Νερού (Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύες) εξαρτάται πρώτα από τη συναισθηματική επαφή. Αυτό δείχνει ότι η πρόκληση τους είναι να αναπτυχθούν στο συναισθηματικό επίπεδο. Πρέπει να μάθουν να ελέγχουν τέλεια το συναίσθημα.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Όντας κάτω από την επιρροή της Σελήνης αυτοί οι άνθρωποι συνδέονται έντονα με το παρελθόν. Είναι απασχολημένοι με πράγματα που είναι ήδη γνωστά. Ο Ήλιος που βρίσκεται στο ζώδιο του Καρκίνου τη στιγμή της γέννησης, δημιουργεί μια βαθιά επιθυμία να εξερευνήσουν τη φύση των οικογενειακών σχέσεων, να διαλογιστούν σχετικά με την προέλευση της ζωής και να αναπτύξουν ευαισθησία. Σε γενικές γραμμές είναι μητρικές φιγούρες και θα πρέπει να μειώσουν και, τελικά, να εξαλείψουν την τάση τους για κτητικότητα. Θα πρέπει να επεκτείνουν την πολύ αγαπητή έννοια της οικογένειας που διαθέτουν, σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

ΙΧΘΥΕΣ

Οι Ιχθύες φαίνεται να είναι γεμάτοι με προβληματικά «καρμικά καθήκοντα» και γενικά αυτός είναι ο λόγος που επιλέγουν να αντέξουν μια κουραστική ή δύσκολη ζωή, προκειμένου να αντισταθμίσουν λάθη που είχαν διαπραχθεί στο παρελθόν. Κάποιοι απ’ αυτούς που έχουν γεννηθεί σ’ αυτό το ζώδιο είναι στο τέλος ενός εξελικτικού κύκλου, τον οποίο πρέπει να εκπληρώσουν και να συνειδητοποιήσουν και, στη συνέχεια, να ξεκινήσουν έναν νέο. Οι Ιχθύες πρέπει να θυσιαστούν, γνωρίζοντας απόλυτα την αξία του πόνου. Κι αυτή την επίγνωση θα πρέπει να την μετατρέψουν σε ένα αποτελεσματικό όργανο για την πνευματική τους εξέλιξη. Επομένως, δέχονται συνειδητά δοκιμασίες και κάθε είδους περιορισμούς. Αυτό μπορεί να βιωθεί με διάλυση της οικογένειας, ή  μέσα σε άκαμπτα επαγγελματικά περιβάλλοντα ή ακόμα να υποφέρουν σιωπηλά από κάποια ασθένεια. Μέσα απ’ αυτές τις δοκιμασίες οι Ιχθύες θα προχωρήσουν σε μεγάλο βαθμό, ενισχύοντας ό, τι γνωρίζουν διαισθητικά για την πίστη τους στο Θεό και για τη δική τους ύπαρξη. Θα πετύχουν την εναρμόνιση του πεπρωμένου τους μέσω της θετικής σκέψης ή μέσω συμπόνιας για όσους υποφέρουν.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο στην καρμική τους πορεία. Στο παρελθόν χρησιμοποίησαν με άσχημο τρόπο τη μεγάλη τους δύναμη έναντι των άλλων. Γι’ αυτό ζουν τώρα σε μια κρίση, συχνά διχασμένοι ανάμεσα σε δυο αντιφατικές τάσεις: το παρελθόν κι ο θάνατος από τη μια μεριά, το μέλλον και η ζωή από την άλλη. Στη διάρκεια της ζωής ένα μέρος πρέπει να πεθάνει, για να αφήσει το άλλο να γεννηθεί. Όντας πολύ θαρραλέοι, είναι προικισμένοι με μια εξαιρετική υποσυνείδητη μνήμη. Πρέπει να ανακαλύψουν την αποστολή τους στη ζωή: να δείξουν στους άλλους ότι μπορούν να μεταμορφωθούν εντελώς σ’ αυτή τη ζωή – από τον πιο άγριο υλισμό, σε μια έντονη πνευματικότητα.

Αντιγόνη Στάμου

Τα ζώδια της Φωτιάς συνδέονται με το κάρμα της ανάπτυξης της προσωπικότητας

Αυτό δείχνει ότι αυτά τα πλάσματα (Κριός, Λέων, Τοξότης) δεν ανέπτυξαν αρκετά την προσωπικότητά τους στις προηγούμενες ζωές κι αυτή είναι η τωρινή τους πρόκληση. Η ξεκάθαρη υποστήριξη των απόψεών τους είναι ένα απαραίτητο στάδιο, τόσο για την πραγματική γνώση των επιθυμιών και των φιλοδοξιών τους, όσο και για την εκδήλωση του δυναμικού τους. Ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν και κάνουν επαφές οι άνθρωποι της Φωτιάς θα τους βοηθήσει να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους και να  αναπτύξουν προσωπικότητα. Είναι τολμηροί εξερευνητές, αλλά πρέπει να μάθουν την έννοια του σεβασμού για τους άλλους και τις αρετές του διαλόγου.

ΚΡΙΟΣ

Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στον Κριό αναζητούν αυτονομία και στοχεύουν στην ανάπτυξη του πνεύματος, του θάρρους και της αποφασιστικότητας. Έχουν αποκτήσει την ενέργεια της αισιοδοξίας και του ενθουσιασμού, μέσα από πολλές πράξεις θάρρους στις προηγούμενες ζωές. Οι ταλαιπωρίες της ζωής έχουν αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό την εσωτερική τους δύναμη, αλλά έχουν επίσης ενισχύσει τον εγωισμό τους. Θα πρέπει να αντισταθούν με διαύγεια και αποστασιοποίηση ενάντια σ’ αυτή την τάση και να κατευθύνουν την τεράστια ενέργειά τους σε ωφέλιμη κατεύθυνση.

ΛΕΩΝ

Οι Λέοντες έχουν αναπτύξει ένα πολύ ισχυρό εγώ κατά την προηγούμενη ζωή τους, στο οποίο κατείχαν υψηλές θέσεις στον πολιτικό ή καλλιτεχνικό χώρο. Αυτός είναι ο λόγος που  προσπαθούν και πάλι να βρίσκονται στο προσκήνιο και συχνά στοχεύουν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους. Για αληθινή πρόοδο σ’ αυτή την ενσάρκωση, θα πρέπει να μάθουν να ασκούν τη δύναμή τους προς μια θετική κατεύθυνση, προστατευτικά, εκφράζοντας γενναιοδωρία και αλτρουισμό, ειδικά σε όσους εξαρτώνται απ’ αυτούς.

ΤΟΞΟΤΗΣ

Τα άτομα που γεννήθηκαν κάτω από αυτό το ζώδιο εξερευνούν συχνά πνευματικά ύψη και φιλοδοξούν να μεταδώσουν τη χαρά και τον ενθουσιασμό γύρω τους. Ανέπτυξαν τις ικανότητες της τιμιότητας και του ιδεαλισμού σε κάποιο βαθμό, στην προηγούμενη ζωή τους. Γενικά, έχουν την τάση να ζουν χωρίς όρια και, πιθανά, υπάρχουν ταραχές στη ζωή τους. Θα πρέπει να μάθουν να ελέγχουν απόλυτα τις σκέψεις και τα λόγια τους γιατί, χωρίς να έχουν τέτοια πρόθεση, καταφέρνουν και βλάπτουν τους άλλους.

Τα ζώδια του Αέρα είναι στενά συνδεδεμένα με το μυαλό

Αυτό που δίνει ζωή στα άτομα που γεννήθηκαν σε ζώδια του Αέρα (Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος) είναι μια εύστροφη, ανεξάρτητη και συχνά πολύπλευρη νοημοσύνη. Αυτή η ενσάρκωση είναι ένα εξαιρετικό σχολείο που επιλέγεται από ψυχές που αναζητούν την εξέλιξη της ψυχικής δραστηριότητας, που παραμελήθηκε στο παρελθόν. Αυτός είναι ο λόγος που έχουν την τάση πρώτα να κάνουν διανοητική επαφή στις αλληλεπιδράσεις τους – κάτι, που τους επιτρέπει να ασκήσουν αυτή την πλευρά του χαρακτήρα τους. Κάποια απ’ αυτά τα άτομα θέλουν να αποφύγουν την ευθύνη, τυπική αδυναμία των ζωδίων του Αέρα. Δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν κατάματα τη ζωή, όπως τα ζώδια της Φωτιάς. Ένα άλλο μεγάλο λάθος των ζωδίων αυτών είναι η υπερηφάνεια που εκφράζει την αδιαφορία για τις κοινωνικές συμβάσεις, όπως για παράδειγμα το γάμο.

ΔΙΔΥΜΟΙ

Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν κάτω από αυτό το ζώδιο ανέπτυξαν σημαντικά τις διανοητικές τους ιδιότητες στο παρελθόν. Στο παρόν, επιδιώκουν βελτίωση σ’ αυτό τον τομέα. Οι μεγάλες διανοητικές τους ικανότητες τους επιτρέπουν να ενδιαφέρονται, ταυτόχρονα, για πολλά πράγματα. Για να εκπληρώσουν την αποστολή τους σ’ αυτή τη ζωή, πρέπει πρώτα να εστιάσουν και να ελέγξουν την επιθυμία και στη συνέχεια να αποφεύγουν να κάνουν πολλά πράγματα μαζί.

ΖΥΓΟΣ

Οι Ζυγοί στοχεύουν να ξανακερδίσουν μια κατάσταση αρμονίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, επιτρέποντάς της να εκδηλωθεί πλήρως γύρω τους. Αυτό δείχνει ότι έχουν ζήσει τουλάχιστον μια ζωή που σημαδεύτηκε από την προσπάθεια να διασφαλίσουν έναν ευτυχισμένο γάμο, ως ένα τρυφερό και στοργικό ζευγάρι. Αυτός είναι ο λόγος που εργάζονται για να δημιουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες αρμονικές και ισορροπημένες φιλίες. Αντί να προσπαθούν να αλλάξουν το χαρακτήρα του συντρόφου τους με οποιοδήποτε κόστος, οι Ζυγοί θα τον αποδεχτούν και θα τον αγαπήσουν όπως είναι, με σεβασμό στις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Οι Υδροχόοι έζησαν σε ιστορικούς χρόνους, όπου η ελευθερία και η αδελφοσύνη ήταν σε μεγάλη εκτίμηση. Η ιδέα τους για την αγάπη είναι σχεδόν πάντα μπροστά από την εποχή τους. Ωστόσο, συχνά ξεχνούν αυτούς που βρίσκονται δίπλα τους. Επομένως, αυτό που πρέπει να μάθουν σ’ αυτή τη ζωή είναι ότι μια ομάδα ξεκινά πρώτα με δυο άτομα.