Αστρολογία Των Μάγια

Ο πολιτισμός των Μάγια πίστευε ότι ο χρόνος ήταν κυκλικός κι ότι ο νυχτερινός ουρανός είχε μεγάλη σημασία για να οργανώσουν τη ζωή τους σύμφωνα με τους ηλιακούς και σεληνιακούς κύκλους. Μέσω των άστρων κι ενός πολύ λεπτομερούς συστήματος αρίθμησης μπορούσαν να προβλέψουν τις βροχές και την ξηρασία, αλλά και την επίδραση των άστρων στην προσωπικότητα κάποιου. Κι έτσι γεννήθηκε η αστρολογία των Μάγια. Ξέρετε πόσα ζώδια έχει το Ωροσκόπιο των Μάγια; Ξέρετε ποιο από όλα είναι το δικό σας;

Τι είναι το Ωροσκόπιο των Μάγια;

Ο πολιτισμός των Μάγια ήταν ένας αρχαίος πολιτισμός που για 2000 χρόνια κατείχε την περιοχή που σήμερα είναι το Μεξικό, η Γουατεμάλα, η Νικαράγουα, το Ελ Σαλβαδόρ και η Κόστα Ρίκα. Ανάμεσα στους προ-Κολομβιανούς πολιτισμούς ήταν ο πιο αναπτυγμένος – το δυνατότερο σημείο του ήταν η τέχνη και η αρχιτεκτονική, αλλά και τα πολύ προχωρημένα αστρολογικά και μαθηματικά συστήματα.

Στον πολιτισμό των Μάγια η όψη του νυχτερινού ουρανού ήταν ζωτικής σημασίας για την υλική και πνευματική τους ζωή. Μέσω της πρόγνωσης των άστρων, οι Μάγια μπορούσαν όχι μόνο να οργανώσουν τις συγκομιδές τους και να προβλέψουν τις προμήθειες των τροφίμων, αλλά και να διατηρήσουν ζωντανή μια σειρά από πεποιθήσεις και παραδόσεις  που κράτησαν την κοινότητά τους ενωμένη.

Οι Μάγια είχαν δυο ημερολόγια: το Ηλιακό ημερολόγια 365 ημερών, παρόμοιο με το δικό μας κι ένα Ιερό ημερολόγια 260 ημερών, το Τζόλκιν. Η συγχώνευση και των δυο οδήγησε στο Ωροσκόπιο των Μάγια, ένα σύστημα που βασίζεται στην ηλιακή και σεληνιακή σχέση, όπου αναγνωρίζονται 13 φεγγάρια το χρόνο.

Κάθε ένα από αυτά τα 13 φεγγάρια αντιστοιχεί σε ένα διαφορετικό ζώδιο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που έχουν πάρει το όνομά τους από κάποια ζώα που ζούσαν στην περιοχή  που κατοικούσαν οι Μάγια. Το ημερολόγιο των Μάγια θεωρείται το ακριβέστερο ημερολόγιο στην ανθρώπινη ιστορία. Αντιλαμβάνονταν το χρόνο σαν εναρμονισμένους τροχούς, όπου θεϊκές, ανθρώπινες και φυσικές δυνάμεις εμπλέκονταν σε μια αδιατάρακτη συμφωνία.

Αντιγόνη Στάμου

Τα ζώδια στο Ωροσκόπιο των Μάγια: ποιο είναι το δικό σας;

Όπως ειπώθηκε παραπάνω, το ημερολόγιο των Μάγια είναι κυκλικό και οργανώνεται σε 13 σεληνιακούς κύκλους 28 ημερών. Κάθε σεληνιακός κύκλος αντιπροσωπεύεται από ένα σύμβολο με συγκεκριμένη σημασία.

ΜΑΪΜΟΥ (10 Ιανουαρίου-6 Φεβρουαρίου)

Όσοι γεννήθηκαν κάτω από το ζώδιο της Μαϊμούς στο Ωροσκόπιο των Μάγια είναι, γενικά, αισιόδοξοι κι έχουν μεγάλη ικανότητα να ξεπερνούν εμπόδια. Αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες επιδέξια κι αξιοποιούν στο έπακρο κάθε κατάσταση για να γίνουν πιο δυνατοί. Έχουν μεγάλη φαντασία, γεγονός που ενισχύει την έμφυτη, πρωτότυπη δημιουργικότητά τους. Το πνεύμα τους οδηγείται από τη δίψα τους για ελευθερία.

ΓΕΡΑΚΙ (7 Φεβρουαρίου-6 Μαρτίου)

Εκείνοι που γεννιούνται κάτω από αυτό το ζώδιο είναι τολμηροί και πολύ ευέλικτοι, τόσο σωματικά όσο και διανοητικά, και συχνά έχουν μια τάση να θυσιαστούν για να πετύχουν τους στόχους που έχουν οι ίδιοι θέσει. Πέρα απ’ αυτό, έχουν μια ισχυρή προσωπικότητα που τους οδηγεί σε ηγετικές θέσεις, τόσο στον κοινωνικό όσο και στον επαγγελματικό τομέα.

ΙΑΓΟΥΑΡΟΣ (7 Μαρτίου-6 Απριλίου)

Όσοι γεννήθηκαν κάτω από τον αστερισμό του Ιαγουάρου είναι πιστοί και στοργικοί και συνήθως έχουν πολύ καλούς φίλους. Ωστόσο, το εμφανές χαρακτηριστικό τους είναι η ανεξαρτησία, καθώς έχουν πολύ ισχυρή προσωπικότητα και μπορούν εύκολα να σταθούν μόνοι τους. Είναι γεννημένοι να τα καταφέρνουν στα δύσκολα, αλλά είναι επίσης πολύ πεισματάρηδες και μερικές φορές λίγο αλαζόνες.

ΑΛΕΠΟΥ (7 Απριλίου – 1 Μαίου)

Εκείνοι που γεννήθηκαν κάτω από αυτό το ζώδιο ξεχωρίζουν για τη νοημοσύνη τους. Έχουν μεγάλη ικανότητα να επεξεργάζονται πληροφορίες και καθοδηγούνται από την επιδεξιότητά τους – αλλά είναι, επίσης, σε επαφή με τα συναισθήματά τους κι επηρεάζονται πολύ απ’ αυτά. Είναι γενναιόδωροι, αλτρουιστές και πάντα έτοιμοι να βοηθήσουν όσους βρίσκονται γύρω τους, ακόμα και χωρίς να έχουν ιδιαίτερη σχέση μαζί τους.

ΦΙΔΙ (2 Μαίου – 29 Μαίου)

Όσοι γεννήθηκαν κάτω από το ζώδιο του Φιδιού στο Ωροσκόπιο των Μάγια, είναι πολύ ευαίσθητοι. Όταν αισθάνονται ότι απειλούνται, αντιδρούν ενστικτωδώς και γι’ αυτό συχνά έχουν μνησικακία και είναι επιρρεπείς να βλάψουν τους άλλους. Το πλεονέκτημά τους είναι η προστατευτική τους φύση, που  δείχνουν με τα μέλη της οικογένειάς τους. Μπορούν να κάνουν τα πάντα για να προστατέψουν τους αγαπημένους τους.

ΣΚΙΟΥΡΟΣ (30 Μαίου – 26 Ιουνίου)

Η κινητήρια δύναμη γι’ αυτούς που γεννήθηκαν κάτω από αυτό το ζώδιο είναι η αγάπη. Οι σκίουροι δεν είναι μόνο πολύ εξωστρεφείς – γι’ αυτό έχουν  πάντα ανθρώπους γύρω τους – είναι, επίσης, έξυπνοι και πολύ διαισθητικοί. Δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε φιλόδοξοι. Αντίθετα. Ικανοποιούνται  με τα μικρά πράγματα στη ζωή και λατρεύουν  την οικογενειακή ζωή, τη γαλήνη και την ησυχία.

ΧΕΛΩΝΑ (27 Ιουνίου – 25 Ιουλίου)

Το ζώδιο της Χελώνας στο Ωροσκόπιο των Μάγια μιλάει για μια αγαπημένη οικογένεια, καλοσύνη, ευαισθησία και ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς. Οι άνθρωποι μ’ αυτό το ζώδιο είναι πολύ ανθρωπιστές κι έχουν ανάγκη την ανθρώπινη ζεστασιά για να στηριχτούν στη ζωή. Απολαμβάνουν τις μικρές, πολύτιμες χαρές του ταξιδιού. Έχουν, ωστόσο, κάποιους φόβους που τους εμποδίζουν να κάνουν μεγάλα βήματα για να πετύχουν τους στόχους τους.

ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ (26 Ιουλίου – 22 Αυγούστου)

Εκείνοι που εκπροσωπούνται από τη Νυχτερίδα είναι εξαιρετικά χαρισματικοί χαρακτήρες, που αναλαμβάνουν εύκολα ηγετικές θέσεις και ανεβαίνουν ψηλά στην κοινωνική ιεραρχία. Οι Νυχτερίδες είναι πολύ εξωστρεφείς. Έχουν ανάγκη να είναι διαρκώς σε κίνηση και να δοκιμάζουν καινούρια πράγματα, καθώς και να επισκέπτονται καινούρια μέρη. Αν και φαίνονται λίγο επιφανειακοί, βαθιά μέσα τους είναι καλόκαρδοι κι αγαπούν την οικογένεια.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ (23 Αυγούστου – 19 Σεπτεμβρίου)

Το ζώδιο του Σκορπιού,  στη αστρολογία των Μάγια, μπορεί να παρομοιαστεί με το ζώδιο του Σκορπιού στη Δυτική Αστρολογία. Οι Σκορπιοί είναι πολύ έξυπνοι άνθρωποι και ταυτόχρονα πολύ επικριτικοί. Είναι επίσης  πολύ ενεργητικοί, γεγονός που τους κρατά πάντα σε επαγρύπνηση. Από την άλλη μεριά, είναι ντροπαλοί και αινιγματικοί κι όχι ιδιαίτερα κοινωνικοί. Είναι, μάλλον, λίγο δύσκολο για τους άλλους να καταλάβουν τι σκέφτονται ή πώς αισθάνονται.

ΕΛΑΦΙ (20 Σεπτεμβρίου – 17 Οκτωβρίου)

Το Ελάφι στο Ωροσκόπιο των Μάγια είναι ένα αδύναμο ζώδιο, που ζει περιτριγυρισμένο από φόβους και λατρεύει τη μοναξιά. Ο τρόπος που τα Ελάφια συνήθως ξεπερνούν τους φόβους που τους καταδιώκουν είναι να κρύβονται στη σπηλιά τους, όπου νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά. Είναι ευάλωτοι κι ευαίσθητοι άνθρωποι, που όμως είναι εύκολο να αγαπηθούν όταν αφήσουν ελεύθερο τον εαυτό τους. Χρειάζονται προστασία και στοργή.

ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ (18 Οκτωβρίου – 14 Νοεμβρίου)

Όσοι γεννήθηκαν κάτω από το ζώδιο της Κουκουβάγιας στο Ωροσκόπιο των Μάγια, αγαπούν τις περιπέτειες κι ενθουσιάζονται εύκολα με νέους στόχους. Έχουν σε μεγάλη εκτίμηση τη μάθηση και δεν κουράζονται συνεχώς να μαθαίνουν καινούρια πράγματα. Επίσης, είναι ονειροπόλοι, φιλοδοξούν να κάνουν σπουδαία πράγματα και είναι συχνά επιτυχημένοι. Γενικά, είναι πολύ εμπνευσμένοι άνθρωποι.

ΠΑΓΩΝΙ (15 Νοεμβρίου – 12 Δεκεμβρίου)

Το Παγώνι στο Ωροσκόπιο των Μάγια θέλει να είναι πάντα στο προσκήνιο και δεν έχει ενδοιασμούς να κάνει μια σκηνή για να πάρει αυτό που θέλει. Ιδιαίτερα χαρισματικοί και μάλλον λίγο φαντασμένοι όσοι γεννιούνται κάτω από αυτό το ζώδιο, είναι γοητευτικοί και πολύ αγαπητοί στους άλλους. Δεν περνούν ποτέ απαρατήρητοι και θέλουν με κάθε τρόπο να κάνουν τη διαφορά.

ΣΑΥΡΑ (13 Δεκεμβρίου – 9 Ιανουαρίου)

Ήσυχοι και αόρατοι – αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά εκείνων που γεννήθηκαν κάτω από το ζώδιο της Σαύρας, στο Ωροσκόπιο των Μάγια. Οι Σαύρες περνούν πάντα απαρατήρητες γιατί δεν θέλουν καθόλου να βρίσκονται στο προσκήνιο. Αυτά τα άτομα λατρεύουν τη μοναξιά, είναι σοβαρά κι εσωστρεφή – αλλά, ταυτόχρονα, έχουν μεγάλο βάθος και τάση στην παρατήρηση και το διαλογισμό.