Περι Αστρολογίας

Η Αστρολογία έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα στο χρόνο. Λέγεται ότι ξεκίνησε στην αρχαία Βαβυλώνα το 2400 π.Χ. Μετά μεταφέρθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, το 2100 π.Χ. Από εκεί διαδόθηκε από τους αρχαίους Έλληνες και σε άλλες χώρες, όπως στη Μεσοποταμία, την Κίνα και την Ινδία. Στις μέρες μας, η πιο διαδεδομένη μορφή Αστρολογίας είναι η Δυτική, αλλά εκτός από αυτή υπάρχει η Ινδική, η Κελτική, και η αρχαία Κινεζική Αστρολογία από τους μανδαρίνους.

Η Αστρολογία δεν είναι επιστήμη, ούτε τέχνη. Βασίζεται κατά κύριο λόγο στην επιστήμη της Αστρονομίας, από την οποία παίρνει τις αστρονομικές πληροφορίες και τις μετασχηματίζει σε αστρολογικές, όπως οι ζωδιακές θέσεις ή οι όψεις των πλανητών. Ο λόγος που δεν θεωρείται επιστήμη είναι γιατί δεν έχει καταφέρει να αποδείξει με μαθηματική ακρίβεια αυτά που πρεσβεύει. Από την άλλη, δεν θεωρείται ούτε τέχνη γιατί βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Οπότε, καταλαβαίνουμε ότι η θέση της Αστρολογίας στον κόσμο, δεν είναι τελείως ξεκάθαρη. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι εμπίπτει περισσότερο στην κατηγορία της μεταφυσικής, τη μελέτη αυτού που είναι πέρα από το προφανές. Μοιάζει πολύ με άλλα πεδία που βασίζονται σε αρχαίες θεωρίες ενεργειακών προτύπων, όπως το Φενγκ Σουι, ο βελονισμός και η γιόγκα.

Τα αστέρια και οι πλανήτες πάντα εμπνέουν μια αίσθηση θαύματος. Πολλοί πολιτισμοί κοιτούν στον ουρανό και βλέπουν το Θείο. Υπάρχει ένας κοσμικός χορός σε μεγάλη κλίμακα, και ένας σε οικεία κλίμακα, που μας επηρεάζει. Η Αστρολογία είναι η μελέτη των προτύπων και των σχέσεων – των πλανητών σε κίνηση, του γενέθλιου χάρτη μας, της συναστρίας με τους άλλους, της σύνθεσης των στοιχείων – και η χρήση αυτής της γνώσης ως εργαλείου για την εξήγηση των γεγονότων που συμβαίνουν στις ζωές μας. Με άλλα λόγια, η Αστρολογία παρατηρεί και μελετά τα ουράνια σώματα για να ερμηνεύσει τις επιδράσεις τους, στη ζωή του καθενός από εμάς. Η υπόθεση της Αστρολογίας είναι, ότι οι πλανητικές κινήσεις επηρεάζουν τις Στιγμές στο Χρόνο. Δεδομένου, ότι είμαστε μέρος της ιστορίας του Σύμπαντος, η στιγμή της γέννησής μας που καταγράφεται στο ουράνιο ρολόι είναι σημαντική. Οι πλανήτες συνεχίζουν να κινούνται, και συνδέονται με τις σταθερές χρονικές ενέργειες του γενέθλιου χάρτη μας. Υπάρχουν οι μεγάλοι κύκλοι των εξωτερικών πλανητών που δείχνουν γενετικές τάσεις, και μικρότεροι, όπως το ετήσιο ταξίδι του Ήλιου μέσα στον Ζωδιακό.

Εκτός αυτού, η αριθμολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιο άτομο που θέλει να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό τους και τους γύρω του.

Εργαλεία της Αστρολογίας

Τα πιο σημαντικό εργαλείο της Αστρολογίας είναι ο Γενέθλιος Χάρτης ή Ωροσκόπιο. Ο χάρτης μας δείχνει τα χαρακτηριστικά, τις ικανότητες και τις σχέσεις των ζωδίων μεταξύ τους κι επιπλέον, μας καθοδηγεί για το πότε να κάνουμε κάποιες κινήσεις στη ζωή μας. Ένας αστρολόγος πάντα ρωτάει την ημερομηνία γέννησης, έτσι ώστε να φτιάξει και να εξηγήσει το ζωδιακό προφίλ κάποιου.

Από εκεί και πέρα, για να γίνει μια αστρολογική πρόβλεψη, απαιτείται αρκετός χρόνος επάνω σε έναν υπολογιστή, ώστε να εντοπιστούν, να εξεταστούν και να εξηγηθούν το ζώδιο, ο ωροσκόπος, οι πλανήτες, οι όψεις και οι Οίκοι. Πιο κάτω θα δούμε, επιγραμματικά, τα είδη των χαρτών που υπάρχουν και τι σκοπούς εξυπηρετούν. Επίσης, θα ακολουθήσει μια σύντομη ανάλυση για τα ζώδια, τους Οίκους και τις όψεις των πλανητών.

Χάρτες

Γενέθλιος Χάρτης – Είναι ο χάρτης που μας δείχνει την ταυτότητα κάποιου. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για τον χαρακτήρα, τις ιδιότητες, τις ικανότητες και τις αδυναμίες του.

Δραγωνικός Χάρτης – Είναι ο χάρτης που μας δείχνει τη σχέση μας, με το παρελθόν, όπως τις εμπειρίες μας ή τις γενετικές μας προδιαθέσεις.

Προοδευτικός Χάρτης – Είναι ο χάρτης που μας δείχνει την εξέλιξη κάποιου, μέσα στο χρόνο.

Ετήσιος Χάρτης – Είναι ο χάρτης που φτιάχνεται την ημέρα των γενεθλίων κάποιου, και προβλέπει ποια θα είναι η τάση της χρονιάς από γενέθλια σε γενέθλια.

Μηνιαίος Χάρτης – Αυτός ο χάρτης φτιάχνεται την ημέρα που η Σελήνη κάποιου, γυρίζει στη γενέθλια θέση της. Έτσι, μας δείχνει ποια θα είναι η τάση του μήνα.

Ωριαίος Χάρτης – Είναι ο χάρτης που φτιάχνεται επί τόπου για να απαντηθεί ένα συγκεκριμένο ερώτημα.

Χάρτης Συναστρίας
– Είναι ο χάρτης που μας δείχνει, κατά πόσο δυο άνθρωποι που έρχονται σε επαφή, μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

Ζώδια

Το ζώδιο κάποιου καθορίζεται από την ημερομηνία γέννησης και αντιπροσωπεύει την ουσιαστική, βαθύτερη προσωπικότητα, την αίσθηση του εαυτού του, τις βασικές του προτιμήσεις και τους τρόπους που κινείται στον κόσμο. Οι χαρές, οι επιθυμίες, οι ατέλειες και οι φόβοι είναι αυτό που κάνει το ηλιακό σύμβολο ξεχωριστό και μοναδικό, που συνδυαζόμενο με τους άλλους πλανήτες στον χάρτη, δημιουργεί το χαρακτηριστικό προφίλ ή, με άλλα λόγια, το αστρολογικό αποτύπωμα του ατόμου.

Έχουμε τα στοιχεία φωτιά-νερό-γη-αέρας που το καθένα τους αποτελεί μία ομάδα από τρία ζώδια και γι’ αυτό ονομάζονται Ζωδιακές Τριπλότητες.

Φωτιά : Κριός, Λέων και Τοξότης
Γη: Ταύρος, Παρθένος και Αιγόκερως
Αέρας: Δίδυμοι, Ζυγός και Υδροχόος
Νερό: Καρκίνος, Σκορπιός και Ιχθύες

Γενικά, τα ζώδια της Φωτιάς χαρακτηρίζονται για το πάθος και την ζωντάνια τους, της Γης είναι πρακτικά και προσγειωμένα, του Αέρα είναι έξυπνα και παράξενα και τέλος, του Νερού είναι διαισθητικά και συναισθηματικά.

Επίσης, τα ζώδια χωρίζονται ανάλογα με τις ιδιότητές τους σε Παρορμητικά, Σταθερά και Μεταβλητά. Η κάθε ιδιότητα αποτελεί μια ομάδα από τέσσερα ζώδια και γι’ αυτό ονομάζονται Ζωδιακές Τετραπλότητες.

Παρορμητικά : Κριός, Καρκίνος, Ζυγός και Αιγόκερως
Σταθερά : Ταύρος, Λέων, Σκορπιός και Υδροχόος
Μεταβλητά : Δίδυμοι, Παρθένος, Τοξότης και Ιχθύες

Τα Παρορμητικά ξεκινούν μια νέα εποχή γι’ αυτό είναι εξαιρετικά στην ανάληψη δράσης και πρωτοβουλιών. Τα Σταθερά εμφανίζονται στην μέση των εποχών, είναι δυνάμεις σταθερές με φοβερές αντοχές και είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένα στον όποιο σκοπό τους. Ενώ κάθε εποχή ολοκληρώνεται με ένα από τα Μεταβλητά ζώδια, που παρουσιάζουν ρευστότητα κατάλληλη για αλλαγές και μετασχηματισμό.

12 Οίκοι

Ο αστρολογικός Χάρτης χωρίζεται σε 12 Οίκους που συμβολίζουν συγκεκριμένους τομείς της ζωής.

1ος Οίκος: Δηλώνει την ατομικότητα κάποιου. Για παράδειγμα, δείχνει το ποιος είναι, τι θα γίνει, πώς θα πρέπει να αξιοποιήσει τις ικανότητές του. Κυβερνήτες αυτού του Οίκου είναι ο Άρης και ο Κριός.

2ος Οίκος: Αναφέρεται στα αποκτήματα κάποιου, όπως τα χρήματα ή γενικότερα τα περιουσιακά. Επίσης, συμβολίζει την αξία που δίνει κάποιος στον εαυτό του και τι αξίες έχει στη ζωή. Κυβερνήτες αυτού του Οίκου είναι η Αφροδίτη και ο Ταύρος.

3ος Οίκος: Είναι ο Οίκος της επικοινωνίας και των πνευματικών ταλέντων. Επίσης, φαίνεται κατά πόσο κάποιος είναι ικανός να ακολουθεί νέες μορφές επικοινωνίας, όπως για παράδειγμα οι υπολογιστές. Κυβερνήτες αυτού του Οίκου είναι ο Ερμής και οι Δίδυμοι.

4ος Οίκος: Της οικογένειας, του σπιτιού και των παιδικών αναμνήσεων. Είναι ο Οίκος που εξετάζει την κατάληξη των πραγμάτων και κυβερνήτες του είναι η Σελήνη και ο Καρκίνος.

5ος Οίκος: Της δημιουργικότητας, της ψυχαγωγίας και των σχέσεων. Εδώ βρίσκονται τα παιδιά, η δημιουργία της τέχνης και του πολιτισμού. Κυβερνήτες αυτού του Οίκου είναι ο Ήλιος και ο Λέων.

6ος Οίκος: Της υγείας, της εργασίας και της καθημερινότητας. Κυβερνήτες αυτού του Οίκου είναι ο Ερμής και η Παρθένος.

7ος Οίκος: Του γάμου και του συνεταιρισμού. Εδώ βλέπουμε τη συνεργασία με τους άλλους και την ένωση με σκοπό την επίτευξη των στόχων. Κυβερνήτες αυτού του Οίκου είναι η Αφροδίτη και ο Ζυγός.

8ος Οίκος: Της μεταμόρφωσης, των περιουσιακών και κληρονομικών θεμάτων. Είναι ο Οίκος της ερωτικής πράξης, του θανάτου, της αναγέννησης της ψυχής και του κέρδους από τις συνεργασίες. Κυβερνήτες αυτού του Οίκου είναι ο Άρης, ο Πλούτωνας και ο Σκορπιός.

9ος Οίκος: Της εκπαίδευσης, των πνευματικών αναζητήσεων και του ταξιδιού. Κυβερνήτες αυτού του Οίκου είναι ο Δίας και ο Τοξότης.

10ος Οίκος: Των φιλοδοξιών και των επιτυχιών. Ασχολείται με την κοινωνική θέση, που έχει επιτευχθεί έως τώρα από την προσωπική δουλειά του καθενός. Κυβερνήτες αυτού του Οίκου είναι ο Κρόνος και ο Αιγόκερως.

11ος Οίκος: Της ομαδικότητας και της φιλίας. Μέσα από τις φιλίες αντλούμε δύναμη για να ικανοποιήσουμε τις φιλοδοξίες μας. Κυβερνήτες αυτού του Οίκου είναι ο Ουρανός, ο Κρόνος και ο Υδροχόος.

12ος Οίκος: Του υποσυνείδητου και της φαντασίας. Το ασυνείδητο μπορεί να βοηθήσει στην πρόκληση κάποιων καταστάσεων ή επιτυχιών. Κυβερνήτες αυτού του Οίκου είναι ο Δίας, ο Ποσειδώνας και οι Ιχθύες.

Όψεις

Οι όψεις των πλανητών αναφέρονται στην απόσταση και στις γωνίες των πλανητών που σχηματίζουν μεταξύ τους, ανάλογα και με τη θέση του ζωδίου στο οποίο βρίσκονται. Το κέντρο των όψεων είναι το κέντρο του ωροσκοπίου. Αν οι γωνίες που σχηματίζουν είναι 0°, 90°, 120°, 180°, τότε αναφέρονται σαν όψεις ακριβείας. Αν όμως, οι μοίρες είναι μικρότερες ή μεγαλύτερες από τις προαναφερθείσες, τότε εξετάζονται τα όρια ανοχής της κάθε όψης. Ανάλογα λοιπόν, οι όψεις διακρίνονται σε κύριες και δευτερεύουσες, και μπορεί να έχουν θετικές ή αρνητικές επιδράσεις στο γενέθλιο ωροσκόπιο, που αυτό τις καθιστά αρμονικές ή δυσαρμονικές, αντίστοιχα.

Οι κύριες όψεις είναι πέντε: Σύνοδος, Τρίγωνο, Εξάγωνο, Τετράγωνο και Αντίθεση.

Δυο πλανήτες βρίσκονται σε Σύνοδο, όταν είναι στην ίδια θέση, δηλαδή στις 0° (+/- 9°). Σε γενικές γραμμές, η Σύνοδος είναι μια αρμονική όψη και θεωρείται σημαντική, καθώς δίνει έμφαση και δυναμώνει τα χαρακτηριστικά του ζωδίου.

Δυο πλανήτες σχηματίζουν Τρίγωνο, όταν κάνουν γωνία 120° (+/- 6°). Το Τρίγωνο είναι αρμονική όψη και έχει να κάνει με τα φυσικά πλεονεκτήματα του γενέθλιου χάρτη. Συνήθως, αυτή η όψη δίνει μεγάλη τύχη.

Δυο πλανήτες σχηματίζουν Εξάγωνο, όταν η απόσταση μεταξύ τους είναι 60° (+/- 4°). Το Εξάγωνο θεωρείται αρμονική όψη με λίγη προσπάθεια. Επιφέρει αλλαγές, ανακατατάξεις και ανάπτυξη.

Δυο πλανήτες σχηματίζουν Τετράγωνο, όταν η απόσταση μεταξύ τους είναι 90° (+/- 5°). Το Τετράγωνο είναι δυσαρμονική όψη και μέσω αυτής, το άτομο παίρνει μαθήματα ζωής και αποκτά σημαντικές εμπειρίες.

Δυο πλανήτες είναι σε Αντίθεση, όταν βρίσκονται ο ένας απέναντι από τον άλλον και σχηματίζουν γωνία 180° (+/- 8°). Η Αντίθεση θεωρείται δυσαρμονική όψη, γιατί δημιουργούνται αντιφάσεις και διαφωνίες.

Δευτερεύουσες όψεις στην αστρολογία θεωρούνται το Ημιτετράγωνο (semi-square), το Ημιεξάγωνο (semi-sextile), το Ενάμιση Τετράγωνο (Sesquiquadrate) και η Όψη Χιαστί (Quincunx).

Δυο πλανήτες σχηματίζουν Ημιτετράγωνο, όταν η απόσταση μεταξύ τους είναι στις 45° (+/- 2°). Το Ημιτετράγωνο θεωρείται δυσαρμονική όψη, λόγω του ότι δημιουργεί εντάσεις και εμφανίζει εμπόδια.

Δυο πλανήτες σχηματίζουν Ημιεξάγωνο, όταν η απόσταση μεταξύ τους είναι 30° (+/- 2,5°). Το Ημιεξάγωνο θεωρείται αρμονική όψη και είναι μικρότερης έντασης από ότι το Εξάγωνο.

Δυο πλανήτες σχηματίζουν Ενάμιση Τετράγωνο, όταν η απόσταση μεταξύ τους είναι στις 135° (+/- 2,5°). Αυτή η όψη θεωρείται δυσαρμονική, διότι δημιουργεί καταστάσεις που δεν είναι ανεκτές.

Δυο πλανήτες σχηματίζουν όψη Χιαστί, όταν η απόσταση μεταξύ τους είναι στις 150° (+/- 2°). Αυτή η όψη θεωρείται αρμονική και ενισχύει την τύχη και το ταλέντο του ατόμου με Χιαστί στον γενέθλιο χάρτη του.

Τώρα που αναλύσαμε, συνοπτικά, κάποιες από τις βασικές έννοιες της Αστρολογίας μπορούμε να προχωρήσουμε σε ερωτήματα του τύπου “τι μας δείχνει η Αστρολογία για τις σχέσεις ή για τον έρωτα;”. Η Αστρολογία παρέχει κοσμικές ενδείξεις για τους λόγους που προσελκύεστε από κάποιους, απωθείτε ή μένετε αδιάφοροι απέναντί τους. Σας βοηθά να λαμβάνετε κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις πιο ελαφριά, αλλά και να βλέπετε πιθανούς κινδύνους ή αναποδιές που πρέπει να προσέξετε. Επιπλέον, οι λεγόμενες συναστρίες εξετάζουν τη συμβατότητα των ζωδίων μεταξύ τους. Έτσι στην αρχή μιας σχέσης, η Αστρολογία, μπορεί να ρίξει φως στη συμπεριφορά των ζωδίων και να δώσει μια βαθύτερη κατανόηση των σχέσεών σας (όχι μόνο αισθηματικές, αλλά και επαγγελματικές ή οικογενειακές). Η σύγκριση των χαρτών γέννησης ενός ζευγαριού τους ειδοποιεί για περιοχές, όπου η φύση τους θα μπορούσε να έρθει σε σύγκρουση. Η Αστρολογία δείχνει αν υπάρχει καρμική σύνδεση μεταξύ κάποιων ζωδίων που συναντιούνται, καθώς και τη δυνατότητα να βελτιώσουν τη σχέση τους και με την πάροδο του χρόνου να βιώσουν την αληθινή ευτυχία!