Εβραϊκή Αστρολογία

Αν είστε καινούριοι στην αστρολογία, μπορεί να εκπλαγείτε από το γεγονός ότι η τέχνη της αστρολογικής πρόβλεψης, η μελέτη των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας με βάση την ημερομηνία γέννησης και το χρόνο (ωροσκόπιο) υπήρχε πριν από τη Βίβλο.

Οι τρεις μάγοι που αναφέρονται στη γέννηση του θείου βρέφους, είναι ένα εύκολο σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με την αστρολογία και τη Βίβλο. Δεν ήταν μόνο μάγοι, αλλά και αστρονόμοι που γνώριζαν την αστρολογία και χρησιμοποίησαν το «νυχτερινό άστρο» που προέβλεπε τη γέννηση του Χριστού, για να βρουν την ακριβή τοποθεσία του.

Στην αστρολογία κάθε ζώδιο έχει τον αστερισμό του, ένα συγκεκριμένο χρώμα δύναμης και ένα βότανο.

Έφεραν χρυσό για να συμβολίσουν τη δύναμη της βασιλείας – το χρυσό είναι το χρώμα των Διδύμων (που αντιπροσωπεύουν το παρόν και το μέλλον). Έφεραν λιβάνι, που συμβολίζει το θεό. Κι έφεραν, επίσης, μύρο σαν δώρα για το θείο βρέφος.

Ο κατά προσέγγιση χρόνος της γέννησης του Χριστού θα τον τοποθετούσε στο ζώδιο του Ζυγού. Ο Ζυγός είναι το σύμβολο της δικαιοσύνης για όλους κι έτσι ακόμη και σ’ αυτό το γεγονός που γιορτάζεται από χριστιανούς και μη-χριστιανούς παντού, υπάρχει αστρολογική σχέση με τη γέννηση του Χριστού.  Οι άνθρωποι που διαβάζουν τη Βίβλο μπορεί να αρχίζουν να παρατηρούν ομοιότητες και ν’ αναρωτιούνται αν οι θέσεις των πλανητών, οι όψεις στο γενέθλιο χάρτη ενός ατόμου, οι εκλείψεις και οι σεληνιακές φάσεις μπορούν, πραγματικά, να προβλέψουν το μέλλον.

Πώς σχετίζεται η Βίβλος με το απόκρυφο;
Συνδέεται ο θεός με το ζωδιακό ή οι συγγραφείς επηρεάστηκαν από το συμβολισμό του ωροσκοπίου και τον χρησιμοποίησαν ως μεταφορά στη γραφή;

Μια μικρή ιστορία για την αστρολογία

Ο Ζωδιακός δημιουργήθηκε περίπου το 1000 π.Χ. στη διάρκεια της Νεο-Βαβυλωνιακής περιόδου. Στην αστρολογία, κάθε ζώδιο σχετίζεται με μια εποχή κι αυτές οι εποχές ακολουθούνται από τη θέση των άστρων στο ημισφαίριο.

Κάθε ωροσκόπιο (ή το εύρος του χρόνου) διαιρεί την τοποθέτηση των αστερισμών που τα  ζώδια φέρουν το όνομά τους, σε 12 άνισα τμήματα.  Στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι η Γη ήταν το κέντρο του σύμπαντος. Επομένως, όλα περιστρέφονταν γύρω από τη Γη κι όχι τον Ήλιο.

Γνωρίζουμε, τώρα, ότι η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο και είναι ο Ήλιος που βρίσκεται στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος. Οπότε, διαιρούμε τις εποχές σύμφωνα με τη θέση του Ήλιου.

Η αστρολογία έγινε διαδρομή ζωής και ψυχής

Μερικούς αιώνες αργότερα, ο Έλληνας αστρονόμος Πτολεμαίος αιτιολόγησε ότι ο Ζωδιακός κύκλος προβλέπει την πορεία που θα ακολουθήσουν οι ζωές μας.

Μ’ αυτή τη γνώση δημιούργησε 12 αστρολογικά ζώδια: Παρθένος, Ζυγός, Σκορπιός, Τοξότης, Αιγόκερως, Υδροχόος, Ιχθύες, Κριός, Ταύρος, Δίδυμοι, Καρκίνος, Λέων και τα ονόμασε ωροσκόπια, που σημαίνει «ώρα γέννησης».

Οι Γραφές αναφέρονται στην αστρολογία

Το πρώτο βιβλίο της Βίβλου που γράφτηκε από το Μωυσή, αρχίζει να ενημερώνει τους αναγνώστες πώς ξεκίνησε ο κόσμος και πώς δημιουργήθηκαν τα άστρα. Περιγράφει, επίσης, ποιος είναι ο σκοπός τους. Είναι ενδιαφέρον ότι και πάλι προορίζονταν να σηματοδοτήσουν τις εποχές.

Γένεσις 1:14

Και είπε ο Θεός: Ας γίνουν φωστήρες στο στερέωμα του ουρανού, για να διαχωρίζουν την ημέρα από τη νύχτα – κι ας είναι για σημεία και καιρούς, και ημέρες, και χρόνους.

Η Βίβλος λέει ότι μπορούμε να μάθουμε για το Θεό μελετώντας τα άστρα.

Ησαΐας 40:26

Σηκώστε ψηλά τα μάτια σας, και δείτε, ποιος τα δημιούργησε αυτά; Αυτός που βγάζει το στράτευμά τους κατά αριθμό· αυτός που καλεί όλα αυτά με το όνομά τους στη μεγαλειότητα της δύναμής του, επειδή, είναι ισχυρός σε εξουσία· δεν του λείπει τίποτε.

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να πούμε το ίδιο πράγμα. Η αστρολογία βοηθά τους ανθρώπους να μελετήσουν τις προκλήσεις της ζωής τους, προκειμένου να έχουν καθοδήγηση.

Η Βίβλος προτείνει, επίσης, την αναζήτηση απαντήσεων, αλλά αντί να λέει «ταξίδι» ή «φώτιση», χρησιμοποιεί τον όρο «σωτηρία από την αμαρτία».

Η Βίβλος υποστηρίζει την ακολουθία των εποχών για να βρεθεί η προσωπική μας σωτηρία, ή όπως το αποκαλεί η αστρολογία, «το σκοπό της ζωής μας».

Η Βίβλος λέει ότι ο Θεός ήταν υπεύθυνος για τα πάντα στο σύμπαν, συμπεριλαμβανομένων των άστρων. Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, αυτά τα σημεία (ζώδια) μας λένε την ιστορία του Ευαγγελίου, όπως γράφεται στο Βίβλο.

Η αστρολογία δεν είναι θρησκεία. Είναι μια μελέτη του εαυτού μέσω της εκμάθησης του σύμπαντος και των αστρολογικών εποχών.

Πώς μας βοηθά η Βίβλος να κατανοήσουμε την έννοια κάθε ζωδίου;

Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή σε κάθε αστρολογικό σύμβολο, σύμφωνα με τις γραφές της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης.

Αντιγόνη Στάμου

Παρθένος – η παρθένος

Η παρθένος Μαρία (η Παναγία) έδωσε ζωή στον Ιησού Χριστό. Στην αστρολογία το ζώδιο της Παρθένου σχετίζεται με την εργασία, τα θέματα του έκτου οίκου και την ευεξία. Ένας από τους αστερισμούς που τα ζώδια πήραν το όνομά τους ονομάζεται Παρθένος. Η Παρθένος, επίσης, ονομάζεται Al Zimach, που σημαίνει «κλάδος».

Ο Ιησούς είναι στη Βίβλο «ο κλάδος» που αποδίδει καρπούς, γνωστοί ως οι καρποί του Πνεύματος.

 

Ζυγός, η φιγούρα της δικαιοσύνης

Ο Ζυγός συμβολίζει την κρίση με βάση το βάρος. Στην αστρολογία ο Ζυγός αφορά στους ανθρώπους και εξισορροπεί τις φωτεινές και σκοτεινές ενέργειες. Τα επίγεια εγκλήματα κρίνονται με βάση τους νόμους που έχουν εκδοθεί από κυβερνήσεις. Τα πνευματικά εγκλήματα που οι χριστιανοί αποκαλούμε αμαρτία, κρίνονται βάσει του Θεού. Σύμφωνα με τη Βίβλο, η αμαρτία είναι ένα χρέος παρόμοιο με το κάρμα. Αλλά, αντί να πρέπει να αλλάξουμε το κάρμα με μια καλή πράξη, η ανισορροπία πληρώθηκε από τον Ιησού που πέθανε στο σταυρό για τις αμαρτίες μας. Τα ονόματα των άστρων σημαίνουν ότι έχει πληρωθεί ένα χρέος.

 

Σκορπιός, ο σκορπιός

Ο Σκορπιός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τη σκοτεινή πλευρά του πνεύματος. Αυτά τα σύμβολα συνδέονται με τη Γένεσις 3, στην οποία ο Σατανάς παίρνει τη μορφή φιδιού και πολεμά το Θεό. Στο τέλος, σύμφωνα με την Αποκάλυψη-το τελευταίο βιβλίο της Βίβλου, ο Θεός θα νικήσει το Σατανά.

 

Τοξότης, ο Κένταυρος-τοξότης

Ο Τοξότης είναι μια μορφή κένταυρου, ενός πλάσματος που είναι άντρας από τη μέση και πάνω και άλογο από τη μέση και κάτω. Στην αστρολογία, ο Τοξότης συνδέεται με τη μάθηση, τα ξένα θέματα και, ναι, ακόμα και με θρησκευτικές σπουδές. Κρατάει πάντα ένα τόξο κι ένα βέλος. Στη Βίβλο, ο Ιησούς είναι ταυτόχρονα ο αναβάτης και το άλογο. Φέρνει σωτηρία στους ανθρώπους και θα νικήσει το Σατανά.

 

Αιγόκερως, η αίγα της θάλασσας

Ο Αιγόκερως είναι ένα πλάσμα που είναι μισό κατσίκα και μισό ψάρι. Στην αστρολογία, συνδέεται με την εργασία και κυβερνάται από τον Κρόνο. Στο Λευιτικό αναφέρεται ότι μια κατσίκα χρησιμοποιήθηκε για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες των ανθρώπων. Η Βίβλος λέει ότι για να υπάρξει σωτηρία σ’ έναν άνθρωπο, θα πρέπει πρώτα να ομολογήσει το λάθος του. Τότε, ο Θεός μπορεί να εργαστεί για να κάνει αυτό το άτομο καλύτερο.

 

Υδροχόος, ο φορέας του νερού

Ο Υδροχόος είναι ένα σύμβολο ενός άντρα που ρίχνει νερό από ένα δοχείο. Ο Ιησούς λέει ότι όποιος πιστεύει σ’ Αυτόν, θα του δοθεί πνευματικό νερό που θα ρέει από το σώμα του.  Στην αστρολογία, αντιπροσωπεύει τις φιλίες, τις συνεργασίες, ακόμα και την καινοτομία. Είναι λίγο ριζοσπαστικός και κυβερνάται από τον Ουρανό – απελευθερώνει τους ανθρώπους από παλιούς και ξεπερασμένους τρόπους.

Ιχθύες, δυο ψάρια

Η μορφή των Ιχθύων αποτελείται από δυο μεγάλα ψάρια, που το ένα κατευθύνεται προς το Βόρειο Πόλο και το άλλο προς τον Ήλιο. Στην Καινή Διαθήκη τα δυο ψάρια θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν την Εκκλησία και το κακό. Αν και η Εκκλησία φαίνεται να χάνει από το καλό, στο τέλος θα το ξεπεράσει και θα θριαμβεύσει. Οι Ιχθύες είναι η ψυχική ενέργεια του ζωδιακού κύκλου και, επίσης, το σύμβολο των πνευματικών αναζητήσεων.

 

Κριός, το κριάρι

Βιβλικά, ο Κριός αντιπροσωπεύει τον αμνό του Θεού. Εάν έχουμε εμπιστοσύνη σ’ Αυτόν, θα φτάσουμε στη σωτηρία, αλλά αν όχι θα πέσουμε στο κακό. Στην αστρολογία, ο Κριός είναι η αρχή του εαυτού. Εκεί μαθαίνουμε ποιοι είμαστε.

 

Ταύρος, ο ταύρος

Ο Ταύρος είναι μια μορφή βοδιού ή ταύρου. Περιέχει τις Πλειάδες, οι οποίες είναι ένα σύμπλεγμα επτά αστεριών. Εβδομήντα ταύροι θυσιάστηκαν στη Γιορτή της Σκηνοπηγίας ή Γιορτή των Σκηνών ή Γιορτή της Συγκομιδής. Η Γιορτή των Σκηνών συμβολίζει την έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο και τη διαμονή τους σε σκηνές και στην οποία ο Χριστός θα έρθει ξανά και θα κυβερνήσει για 1000 χρόνια.

Ο Ταύρος στην αστρολογία συνδέεται με το πείσμα, αλλά και τον αισθησιασμό. Ο Ταύρος κυβερνάται από την Αφροδίτη και διδάσκει στον άνθρωπο την ομορφιά που βρίσκεται στη φύση.

 

Δίδυμοι, οι δίδυμοι

Το ζώδιο των Διδύμων είναι μια εικόνα δυο μορφών – η μία κρατάει ένα ρόπαλο και η άλλη μια άρπα στο ένα χέρι κι ένα τόξο με ένα βέλος στο άλλο. Αυτή η εικόνα ταιριάζει με τη σύνδεση ανάμεσα στον Ιησού και την Εκκλησία, σύμφωνα με την οποία ένας αληθινός γάμος ή σύνδεση θα πρέπει να φέρνει ένα ζευγάρι πιο κοντά στο Θεό και να τους κάνει να πιστεύουν περισσότερο.  Στην αστρολογία, ο Δίδυμος έχει να κάνει με τα ταξίδια και κυβερνά την επικοινωνία.

 

Καρκίνος, το καβούρι

Το καβούρι περικυκλώνει και προστατεύει. Είναι μια μεταφορά για το γάμο, όπου επιτρέπουμε στον εαυτό μας να προστατέψει ένα άτομο ή μια οικογένεια που αγαπάμε.  Στην αστρολογία, ο Καρκίνος αφορά στην αθάνατη αγάπη και το σεβασμό που έχει ένα άτομο για την εξουσία.

 

Λέων, το λιοντάρι

Ο αστερισμός του Λέοντα είναι το σύμβολο της φυλής του Ιούδα. Ο απλανής αστέρας Regulus βρίσκεται στο πόδι του Λέοντα και το όνομά του σημαίνει «πρίγκηπας» ή «μικρός βασιλιάς». Ο Λέων αντιπροσωπεύει τη γέννηση του Ιησού. Στην αστρολογία, συμβολίζει το θάρρος.