Μεγάλη Αρκάνα

Οι κάρτες και η σημασία τους

Οι κάρτες  της Μεγάλης Αρκάνα είναι οι πιο εντυπωσιακές κι αναγνωρίσιμες σε μια τράπουλα Ταρώ. Αυτές οι 22 κάρτες αντιπροσωπεύουν καταστάσεις που όλοι αντιμετωπίζουμε στη διάρκεια της ζωής μας, με την κάθε μια να μεταφέρει συγκεκριμένα μηνύματα προοπτικής και καθοδήγησης, για να μας βοηθήσουν σε περιόδους ανάγκης. Ενώ οι κάρτες της Μικρής Αρκάνα εστιάζουν στις καθημερινές ενέργειες και αποφάσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, οι κάρτες της Μεγάλης Αρκάνα αποκαλύπτουν μηνύματα σχετικά με την ευρύτερη εικόνα της ζωής μας και τη μακροπρόθεσμη κατεύθυνσή της.

Αν και κάθε μία από τις κάρτες της Μεγάλης Αρκάνα είναι ανεξάρτητη κι έχει τις δικές της βαθιές έννοιες κι επιρροές, αυτές οι 22 κάρτες Ταρώ λένε επίσης και μια ιστορία. Η πρώτη κάρτα, ο Τρελός, είναι ο κύριος χαρακτήρας αυτής της ιστορίας και οι εμπειρίες του καθώς μαθαίνει, μεγαλώνει και βρίσκει το δρόμο του μέσα στη ζωή, αντιπροσωπεύονται από τις 21 κάρτες που ακολουθούν.  Αυτή η ιστορία είναι μια εξαιρετική περιγραφή των επιτευγμάτων, των αποτυχιών και των μαθημάτων που όλοι μαθαίνουμε, καθώς βιώνουμε τις δοκιμασίες και τις ταλαιπωρίες στη διάρκεια της ζωής, μέχρι να εξελιχθούμε σε ολοκληρωμένα πλάσματα, μέχρι το τέλος του ταξιδιού μας.

0 – Ο Τρελός

Ο Τρελός είναι το πρώτο φύλλο σε μια τράπουλα Ταρώ, επειδή είναι ο πιο ευάλωτος από όλα τα αρχέτυπα του Ταρώ.

Δεν έχει ακόμα βιώσει τα σκαμπανεβάσματα της ζωής, αγνοεί το μέγεθος των προκλήσεων καθώς και τη δύναμη και τις δυνατότητες που κατέχει.

Όταν ο Τρελός εμφανίζεται σε μια ανάγνωση Ταρώ, μας ενθαρρύνει να δεχτούμε την ανοιχτή και πρόθυμη ενέργειά του και ν’ αγκαλιάσουμε ό,τι βρίσκεται μπροστά μας, χωρίς ν’ ανησυχούμε.

#1 – Ο Μάγος

Η κάρτα του Μάγου είναι μια υπενθύμιση ότι ο καθένας μας είναι μοναδικός κι έχουμε πολλά χαρίσματα που δεν έχουν οι άλλοι.

Αυτές οι δεξιότητες μας ξεχωρίζουν από το πλήθος και μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεκινήσουμε νέα έργα ή να ξεπεράσουμε τις αντιξοότητες που προκύπτουν.

Όταν ο Μάγος εμφανίζεται σε μια ανάγνωση Ταρώ, είναι μια υπενθύμιση ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε – έχουμε, ήδη, όλα όσα χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε αυτό που έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε.

#2 – Η Αρχιέρεια

Η πιο διαισθητική κάρτα σε ολόκληρη την τράπουλα, η Αρχιέρεια είναι μια κάρτα συνειδητοποίησης και υποσυνείδητου. Αυτή η κάρτα μας παροτρύνει να ακούσουμε την εσωτερική μας φωνή και ν’ ακολουθήσουμε τα ένστικτά μας. Το μυαλό μας ξέρει πολύ, πολύ περισσότερα από ό,τι νομίζουμε και η Αρχιέρεια ενσωματώνει αυτή την ιδέα.

Όταν εμφανιστεί στην ανάγνωση Ταρώ, σταματάμε να ψάχνουμε απαντήσεις στον έξω κόσμο και στρεφόμαστε μέσα μας για να βρούμε την καθοδήγηση που αναζητούμε.

#3 – Η Αυτοκράτειρα

Η Αυτοκράτειρα είναι η πιο θηλυκή  κάρτα στα Ταρώ και ενθαρρύνει σε μεγάλο βαθμό τη συμπόνια, την ομορφιά και την αγάπη.

Είναι βαθιά συνδεδεμένη με τη Μητέρα Φύση και η επιρροή της είναι ισχυρή, όταν απορροφούμε την ενέργεια του φυσικού κόσμου γύρω μας.

#4 – Ο Αυτοκράτορας

Ο Αυτοκράτορας είναι μια κάρτα ηγεσίας και εξουσίας.

Είναι μια έγκυρη δύναμη που έχει περάσει από πολλές εμπειρίες για να φτάσει εκεί που βρίσκεται.

Αντιπροσωπεύει τη δομή και τη σταθερότητα και μας υπενθυμίζει ότι κι εμείς, επίσης, έχουμε τεράστια δύναμη στη ζωή μας, καθώς και στο τι συμβαίνει σ’ αυτήν.

#5 – Ο Ιεροφάντης

Ο Ιεροφάντης είναι σαν αγγελιοφόρος από τους ουρανούς.

Έχει εμπειρία στην πνευματικότητα και την καθοδήγηση και η δουλειά του είναι μας φέρει αυτά τα μαθήματα, εδώ, στον πραγματικό κόσμο.

Όταν ο Ιεροφάντης εμφανιστεί σε μια ανάγνωση Ταρώ, ενθαρρυνόμαστε να ακολουθήσουμε τους κανόνες και να βρούμε μια πνευματική προοπτική για την κατάσταση που μας απασχολεί.

#6 – Οι  Εραστές

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η κάρτα των Εραστών αντιπροσωπεύει τις στενές μας σχέσεις. Εάν εμφανιστεί στην ανάγνωση του Ταρώ, η ερωτική μας ζωή χρειάζεται περισσότερη εστίαση και προσοχή. Ωστόσο, πρόκειται για μια κάρτα που αφορά στις αξίες και τις αποφάσεις μας.

Οι Εραστές μπορεί να εμφανιστούν όταν βρισκόμαστε σε δίλημμα και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όλες τις πιθανές συνέπειες των επιλογών μας.

#7 – Το Άρμα

Η κάρτα του Άρματος συνδέεται με το δυναμισμό και την αποφασιστικότητα και μπορεί να υποδηλώνει μια επικείμενη νίκη.

Αυτή η κάρτα μας υπενθυμίζει ότι οι μεγαλύτερες επιτυχίες μας δεν θα έρθουν μέσω περιορισμένης σκέψης – όταν συνδυάζουμε τη γνώση του νου μας με τη γνώση της καρδιάς και του πνεύματος, είμαστε μια ασταμάτητη δύναμη.

#8 – Η Δύναμη

Ένα από τα πιο προφανή ονόματα σε μια τράπουλα Ταρώ, η Δύναμη είναι σίγουρα μια κάρτα που αφορά στη δύναμη – αλλά όχι τη φυσική δύναμη. Η κάρτα της Δύναμης αντιπροσωπεύει τη γενναιότητα  της καρδιάς μας, το επίπεδο του θάρρους μας και την ικανότητά μας να αντέχουμε οτιδήποτε μας φέρνει η ζωή.

Εάν αυτή κάρτα εμφανιστεί σε μια ανάγνωση Ταρώ, μας υπενθυμίζει ότι είμαστε αρκετά ισχυροί για να χειριστούμε ό, τι αντιμετωπίζουμε – και θα βγούμε απ’ αυτό με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι πριν.

#9 – Ο Ερημίτης

Ο Ερημίτης λαχταρά να μείνει μόνος του.

Γνωρίζει ότι ο μόνος τρόπος να επεξεργαστεί αυτό που συμβαίνει στη ζωή, είναι να αποσυρθεί από το θόρυβο του κόσμου και να δημιουργήσει ένα ήσυχο χώρο μοναξιάς.

Όταν ο Ερημίτης εμφανίζεται σε μια ανάγνωση Ταρώ, οι απαντήσεις που χρειαζόμαστε θα έρθουν από μέσα.

Να είμαστε πολύ ήρεμοι και θα ακούσουμε…

#10 – Ο Τροχός της Τύχης

Ο Τροχός της Τύχης περιστρέφεται συνεχώς – κάποιες φορές θα είμαστε στην κορυφή και κάποιες άλλες θα είμαστε στο κάτω μέρος.

Αυτή η κάρτα Ταρώ μας υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν είναι μόνιμο και καλό ή κακό – θα πρέπει να αγαπήσουμε τα μαθήματα που μας φέρνει αυτή η στιγμή.

#11 – Η Δικαιοσύνη

Η Δικαιοσύνη είναι η σκληρή, αλλά δίκαιη υπενθύμιση ότι το κάρμα είναι πραγματικό και υπάρχει συνέπεια για κάθε ενέργεια. Ό,τι και να μας φέρνει η ζωή αυτή τη στιγμή προέρχεται από αποφάσεις που έχουμε πάρει στο παρελθόν κι αν είναι τιμωρία ή ανταμοιβή, είναι αυτό ακριβώς που μας αξίζει.

Όταν εμφανίζεται αυτή η κάρτα στην ανάγνωση του Ταρώ, ας βεβαιωθούμε ότι ενεργούμε δίκαια σε όλες τις αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους.

#12 – Ο Κρεμασμένος

Ο Κρεμασμένος είναι μια κάρτα που εμφανίζεται όταν βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Μας λέει ότι μερικές φορές πρέπει να θυσιάσουμε κάτι μικρό για να καταφέρουμε κάτι μεγαλύτερο. Όταν ο Κρεμασμένος εμφανίζεται στην ανάγνωσή μας, πιθανότατα θέλουμε να κάνουμε μια κίνηση αλλά δεν ξέρουμε καν από πού να ξεκινήσουμε. Ας ξεκινήσουμε αφήνοντας πίσω μας το παρελθόν.

Το να απομακρυνθούμε από  κάτι που δεν λειτουργεί πια για μας ή να αποστασιοποιηθούμε από το αποτέλεσμα της κατάστασης, μπορεί να μας βοηθήσει να απελευθερωθούμε.

#13 – Ο Θάνατος

Μια από τις πιο παρεξηγημένες κάρτες σε μια τράπουλα Ταρώ, ο Θάνατος, δεν είναι μια κάρτα για το φυσικό θάνατος. Η κάρτα του Θανάτου μιλάει για κύκλους – για το τέλος, ναι, αλλά επίσης και για την αρχή – και είναι μια υπενθύμιση ότι όλα τα πράγματα πρέπει να περάσουν. Η παραμονή σε σχέσεις, συναισθήματα, φόβους ή καταστάσεις από το παρελθόν θα μας εμποδίσουν να επιτρέψουμε σε νέα και καλύτερα πράγματα να μπουν στη ζωή μας.

Ας παρηγορηθούμε, γνωρίζοντας ότι σε κάθε τέλος βρίσκεται μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.

#14 Η Εγκράτεια

Η κάρτα της Εγκράτειας έχει να κάνει με την αυτοσυγκράτηση.

Ενθαρρύνει την ειρήνη και την υπομονή και μας υπενθυμίζει να ακολουθούμε τη ροή της ζωής, αντί να προσπαθούμε να εξαναγκάσουμε το ρυθμό ή την κατεύθυνση.

Όταν η κάρτα της Εγκράτειας εμφανίζεται σε μια ανάγνωση Ταρώ είναι ένα μήνυμα να παίρνουμε τα πράγματα όπως έρχονται και να παραμένουμε αρκετά ευέλικτοι για να δεχτούμε τις αλλαγές.

#15 – Ο Διάβολος

Η κάρτα του Διαβόλου μεταφέρει βαριά συναισθήματα περιορισμού και αδυναμίας. Όταν εμφανιστεί στην ανάγνωση Ταρώ, πιθανότατα αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε κανέναν έλεγχο και είμαστε κολλημένοι σε μια κατάσταση που δεν μας αρέσει. Ο Διάβολος μας έχει πείσει ότι δεν έχουμε επιλογές, αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Δεν παγιδευόμαστε από εξωτερικές δυνάμεις, αλλά από τους δικούς μας περιορισμούς ή την απροθυμία μας να προχωρήσουμε. Κρατάμε τα κλειδιά για την ελευθερία μας, αλλά από μας εξαρτάται να ανοίξουμε την κλειδαριά.

#16 – Ο Πύργος

Ίσως η πιο τρομακτική κάρτα σε μια τράπουλα Ταρώ, ο Πύργος είναι μια αναπαράσταση της καταστροφής. Ο Πύργος εμφανίζεται συχνά όταν όλα στη ζωή μας φαίνεται  σαν να καταρρέουν και δεν έχουμε κανένα τρόπο να το σταματήσουμε. Το μήνυμα αυτής της κάρτας είναι να επιτρέψουμε την κατάρρευση. Τα πιο αδύναμα μέρη της ζωής μας πρέπει να καταρρεύσουν, για να χτιστεί στη θέση τους κάτι ισχυρό κι ανθεκτικό – κάτι που μπορεί να διαρκέσει μια ζωή.

#17 – Το Άστρο

Το άστρο είναι η ενσάρκωση της ελπίδας και της θεραπείας.

Είναι μια ηρεμιστική επιρροή που φέρνει μηνύματα ανανέωσης, αισιοδοξίας και έμπνευσης.

Όταν το Άστρο εμφανίζεται στην ανάγνωση του Ταρώ, μας υπενθυμίζει ότι το σύμπαν λειτουργεί υπέρ μας και μας ενθαρρύνει να έχουμε πίστη για την πορεία μας.

#18 – Η Σελήνη

Η κάρτα της Σελήνης συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το υποσυνείδητό μας. Αντιπροσωπεύει τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις αμφιβολίες και τους φόβους που έχουμε εσωτερικά. Όταν η Σελήνη εμφανίζεται στην ανάγνωση του Ταρώ, μπορεί να αισθανόμαστε άγχος και να επιτρέπουμε σ’ αυτούς τους φόβους να παραμερίσουν τις αναμνήσεις του παρελθόντος και της πίστης μας στο μέλλον. Ας μην παραπλανηθούμε – δεν μπορεί να πιστεύουμε όλα όσα βλέπουμε, ακούμε… ή σκεφτόμαστε. Εάν καταφέρουμε να βγάλουμε αυτά τα συναισθήματα στην επιφάνεια και να τα αντιμετωπίσουμε, θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από την ανησυχία.

#19 – Ο Ήλιος

Ο Ήλιος είναι μια δυναμικά θετική κάρτα, που αντιπροσωπεύει την ευτυχία, τη χαρά, τη ζωτικότητα και την αισιοδοξία.

Όταν ο Ήλιος εμφανίζεται στην ανάγνωση του Ταρώ είναι ένα θετικό σημάδι ότι τα πράγματα λειτουργούν καλά για μας κι ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι και να συνειδητοποιήσουμε όλες τις καλές καταστάσεις και τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν τώρα και πάντα.

#20 – Η Κρίση

Η Κρίση είναι μια κάρτα που το παρελθόν και το μέλλον μας ενώνονται.

Μας ζητείται να ελέγξουμε τις αποφάσεις και τις ενέργειές μας μέχρι τώρα, για να βεβαιωθούμε ότι είναι σύμφωνες με το σημείο που τελικά θέλουμε να πάμε.

Η κάρτα της Κρίσης μας υπενθυμίζει ότι το μέλλον μας δεν είναι προκαθορισμένο και δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να κάνουμε μια αλλαγή προς το καλύτερο.

#21 – Ο Κόσμος

Ο Κόσμος είναι η τελευταία κάρτα της Μεγάλης Αρκάνα και αντιπροσωπεύει την ολοκλήρωση, την επιτυχία και την εκπλήρωση.

Όταν εμφανίζεται στην ανάγνωση του Ταρώ μας δείχνει ότι βρισκόμαστε εκεί ακριβώς που πρέπει στην πορεία μας.

Έχουμε μεγαλύτερη κατανόηση για το ποιοι είμαστε μετά από όσα έχουμε περάσει και είμαστε έτοιμοι για την επόμενη φάση της διαδρομής μας.